Voor wie is protonentherapie?

Voor wie is protonentherapie?

Kom ik in aanmerking voor protonentherapie?


Protonentherapie is mogelijk bij sommige tumoren van het oog, sommige tumoren van de schedelbasis en in geval van tumoren bij kinderen (de zogenaamde standaardindicaties).
Het Centraal College voor Zorgverzekeringen (CVZ) heeft geconcludeerd dat protonentherapie ook een optie voor patiënten met hoofd-hals tumoren, longkanker, prostaatkanker en borstkanker (vooral bij jonge vrouwen). Ook voor andere tumoren kan protonen therapie voordelen bieden.

Lees meer

Hoe wordt bepaald welke behandeling ik krijg ( bestraling met protonen of fotonen)?

Bij sommige soorten kanker wordt verwacht dat protonentherapie sowieso een groot voordeel biedt ten opzichte van fotonentherapie (de zogenaamde standaardindicaties) en bij sommige andere soorten kanker wordt dit mogelijk voordeel per patiënt bekeken.  In het laatste geval wordt door middel van een planningsvergelijking een fotonenbestralingsplan vergeleken met een protonenbestralingsplan. Daarbij wordt gekeken naar de kans op bijwerkingen voor individuele patiënten. Met deze vergelijking wordt bepaald of u voldoende voordeel kan verwachten van bestraling met protonen. Deze planningsvergelijking wordt alleen uitgevoerd bij bepaalde landelijk vastgestelde behandelindicaties.

Lees meer

Wat is een planningsvergelijking ?

Een fotonenbestralingsplan wordt vergeleken met een protonenbestralingsplan waarbij gekeken wordt naar de bestralingsdosis in de tumor en de gezonde weefsels. Als uit de planningsvergelijking blijkt dat u voordeel kan verwachten van bestraling met protonen, dan kunt u samen met uw radiotherapeut-oncoloog besluiten welke behandeling u krijgt. Zie ook de vraag: 'Hoe wordt bepaald welke behandeling ik krijg?'.